26410 58218 - 26410 44264 |Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τεχνίτη οχημάτων υψηλής τάσης 1 & 2

16.Αυγ.18

Το εκπαιδευτικό κέντρο Κ.Δ.Β.Μ. SALMAS EDU TRAINING σε συνεργασία με άρτια καταρτισμένους τεχνίτες και εκπαιδευτές οχημάτων υψηλής τάσης, διοργανώνει πρόγραμμα κατάρτισης και εκπαίδευσης τεχνιτών με άδεια άσκησης επαγγέλματος μηχανοτεχνίτη και ηλεκτροτεχνίτη οχημάτων που οδηγεί στην λήψη βεβαίωσης:

ΤΕΧΝΙΤΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ 1 ΚΑΙ 2

Το πρόγραμμα είναι διάρκειας 62 ωρών (41 ώρες θεωρία και 21 ώρες πρακτική εξάσκηση του ΦΕΚ του Υπουργείου μεταφορών), έχει σκοπό να λάβουν οι καταρτιζόμενοι θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες ώστε να είναι σε θέση να επισκευάζουν και να συντηρούν ένα ηλεκτρικό ή υβριδικό όχημα και να λάβουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Με το ΦΕΚ B’ 3270/17.05.2023 καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την επέκταση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και της βεβαίωσης έναρξης άσκησης επαγγέλματος των μηχανοτεχνιτών και ηλεκτροτεχνιτών καθώς και των διπλωματούχων-τεχνολόγων μηχανικών οχημάτων, προκειμένου οι τεχνίτες αυτοί να δύνανται να αναλαμβάνουν τη συντήρηση και την επισκευή οχημάτων υψηλής τάσης ως τεχνίτες οχημάτων υψηλής τάσης κατηγορίας 1 και κατηγορίας 2.

Οχήματα υψηλής τάσης: Ονομάζονται τα μηχανοκίνητα οχήματα που είναι εξοπλισμένα με σύστημα μετάδοσης της κίνησης, το οποίο περιέχει τουλάχιστον μία μη περιφερειακή, εξωτερική, βοηθητική, ηλεκτρική μηχανή ως μετατροπέα ενέργειας με ηλεκτρικό επαναφορτιζόμενο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, το οποίο μπορεί να φορτίζεται κατά την κίνηση ή με εξωτερικά μέσα. Τα οχήματα αυτά χρησιμοποιούν συσσωρευτές, που η τάση τους μετατρέπεται/μετασχηματίζεται σε εναλλασσόμενη τάση άνω των 30V ή συνεχή τάση άνω των 60V, για την τροφοδοσία των ηλεκτροκινητήρων. Ειδικότερα, ως όχημα υψηλής τάσης για τις ανάγκες του παρόντος νοείται κάθε επιβατικό όχημα έως εννέα (9) θέσεις συμπεριλαμβανομένης της θέσης του οδηγού, καθώς και τα φορτηγά με μικτό βάρος μικρότερο από 3500 κιλά.

Κατηγορίες Τεχνιτών Οχημάτων Υψηλής Τάσης

Τεχνίτες οχημάτων υψηλής τάσης είναι οι τεχνίτες που αναλαμβάνουν την επισκευή και τη συντήρηση των οχημάτων υψηλής τάσης. Ανάλογα με την εκπαίδευση και τη θέση εργασίας τους μέσα στο συνεργείο οχημάτων υψηλής τάσης, διακρίνονται οι ακόλουθες κατηγορίες τεχνιτών οχημάτων υψηλής τάσης:

1. «Τεχνίτης οχημάτων υψηλής τάσης Κατηγορίας 1»: Ο τεχνίτης αυτής της κατηγορίας εργάζεται σε οχήματα υψηλής τάσης. Αναγνωρίζει ένα όχημα υψηλής τάσης, γνωρίζει τη γενική δομή του συστήματος υψηλής τάσης και τους κινδύνους που πηγάζουν από τα συστήματα υψηλής τάσης. Εκτελεί εργασίες, υπό την καθοδήγηση του τεχνίτη οχημάτων υψηλής τάσης Κατηγορίας 2, που αφορούν τη βασική συντήρηση του οχήματος και δεν έχουν σχέση με το σύστημα υψηλής τάσης.

 2. «Τεχνίτης οχημάτων υψηλής τάσης Κατηγορίας 2»: Ο τεχνίτης οχημάτων υψηλής τάσης Κατηγορίας 2 γνωρίζει να διακόπτει και ελέγχει την τροφοδοσία της τάσης σε συστήματα υψηλής τάσης και να ασφαλίζει το σύστημα υψηλής τάσης έναντι επανενεργοποίησης. Ο τεχνίτης οχημάτων υψηλής τάσης Κατηγορίας 2 γνωρίζει να αφαιρεί και να επανατοποθετεί την μπαταρία σε ένα όχημα υψηλής τάσης, αναλαμβάνει την επιδιόρθωση ή τη διαδικασία ανακύκλωσης της μπαταρίας, ανάλογα με τη βλάβη που η μπαταρία του οχήματος έχει υποστεί. Διαθέτει τη γνώση και την ικανότητα να θέτει το σύστημα υψηλής τάσης εκ νέου σε λειτουργία με ασφάλεια για τον ίδιο, το όχημα και το συνεργείο.

Ο τεχνίτης οχημάτων υψηλής τάσης Κατηγορίας 2 παραλαμβάνει από τον ιδιώτη το όχημα υψηλής τάσης, το ελέγχει ακολουθώντας τη διαδικασία που ορίζεται στην υπ’ αρ. 194135/2021 (Β’ 3407) κοινή υπουργική απόφαση. Εφόσον το όχημα υψηλής τάσης κριθεί ασφαλές, ο τεχνίτης κατηγορίας 2 εκτελεί τις εργασίες επί του οχήματος υψηλής τάσης. Έχει την ευθύνη για όλες τις εργασίες σε συστήματα υψηλής τάσης και διενεργεί αυτόνομα εργασίες σε αυτά, είτε φέρουν είτε δεν φέρουν τάση.

Στόχος της επιμόρφωσης των τεχνιτών οχημάτων υψηλής τάσης Κατηγορίας 1 και Κατηγορίας 2 είναι η απόκτηση των αναγκαίων τεχνικών γνώσεων και δεξιοτήτων για τη διενέργεια εργασιών επισκευής και συντήρησης οχημάτων υψηλής τάσης, επαρκούς γνώσης των ισχυουσών νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων για τα οχήματα υψηλής τάσης και τη λειτουργία συνεργείων οχημάτων υψηλής τάσης, καθώς και η γνώση των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας για την εργασία σε συνεργεία οχημάτων υψηλής τάσης.

Με το πέρας της εκπαίδευσης οι καταρτιζόμενοι θα υποβάλλονται σε γραπτή εξέταση και οι επιτυχόντες θα λάβουν την προβλεπόμενη βεβαίωση για την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Προϋποθέσεις και διαδικασία αναγγελίας έναρξης άσκησης επαγγέλματος τεχνίτη οχημάτων υψηλής τάσης για συντήρηση και επισκευή οχημάτων υψηλής τάσης. ΦΕΚ B’ 3270/17.05.2023.

Οι ημερομηνίες εκπαίδευσης θα καθορίζονται για κάθε τμήμα ξεχωριστά.

Βαθμολογήστε το πρόγραμμα

(1 Ψήφος)

0 έχουν σχολιάσει

Συνδέσου για να υποβάλεις το σχόλιό σου.

online Αίτηση
για όλα τα προγράμματα
Top